Communiceren is nog nooit zó leuk geweest...

06.10.2017

Gebaren van de Week

“Kom, zullen we het liedje van de dagen weer oefenen?” Vol goede moed ga je beginnen, jullie zijn al een tijdje bezig met het aanleren van de dagen, maar het wil nog niet helemaal lukken.

Je zingt voor:

♪ Zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en za-ter-dag. Dat zijn de dag van de week, 7 dagen in de week… ♪

Kindlief vervolgt:

♪ Maandag, woensdag, dinsdag, zondag, zaterdag, vrijdag en DON-DER-DAAAG! … ♪ 

Herkenbaar? Voor veel ouders in ieder geval wel. Het is al heel wat dat hun kind de melodie foutloos heeft onthouden, laat staan de volgorde van de dagen! Zucht…

Eigenlijk is het niet zo heel vreemd, kinderen zijn namelijk beelddenkers en visueel leren ze gewoon een stuk sneller dan verbaal. Het ligt volledig aan de instelling van het kind, hoe je hem of haar het beste op weg kan helpen tijdens het leerproces.

Er zijn ook veel mensen die in kleuren denken. In het verlengde maakt een groot deel van de scholen en BSO’s gebruik van kleren bij het aanleren van de dagen van de week. Maandag is rood - dinsdag is groen - woensdag is blauw… etc. Iedere instelling heeft zo zijn eigen “kleurcodes”.

Om het hele gebeuren nog visueler aan te pakken, is het gebruik van gebaren een goed middel om in te zetten bij het leerproces. Tijdens het praten bewegen wij alleen onze mond, deze bewegingen onderscheiden zich nauwelijks van elkaar. Zondag - maandag - dinsdag… maar maak je een beweging met je handen tíjdens het praten, dan gaat het woord veel meer leven. Gevolg: de hersenen koppelen het gebaar aan het woord en andersom, zo leert je kind sneller en wordt het liedje nóg leuker.

Tijdens de workshop Gebaren van de Week leer je samen met je kind de dagen van de week te gebaren én gaan we gebarenpicto’s inkleuren. 

Welke kleur geven jullie de dagen?

♪ Zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en za-ter-dag! … ♪

gebarenblog - 09:03:38 | Een opmerking toevoegen

09.05.2017

Even aan de dokter vragen

Stel je voor, iets zit je niet helemaal lekker en deze kwestie wil je graag aan de huisarts voorleggen. Een gesprekje met de huisarts of iets laten zien waarover je bezorgd bent kan heel prettig zijn. Je pakt de telefoon om een afspraak te maken en… O wacht, ik ben nog iets vergeten. Je bent namelijk doof. Je pakt de telefoon (of tablet, of…) en gaat online een afspraak maken, tegenwoordig is dat steeds vaker mogelijk. 

De afspraak is gemaakt, maar nu zit je met een dilemma. Je kunt de arts niet verstaan, de arts jou wel, want de maatschappij heeft er alles aan gedaan om jou te leren hoe je je verstaanbaar kunt maken in de horende wereld. De mensen in de horende wereld vinden het namelijk heel belangrijk dat zij jou kunnen verstaan als jij de pindakaas zoekt in de supermarkt. Dat je een beetje een vreemde stem hebt, maakt natuurlijk niet uit, daar prikken ze wel doorheen.

Het dilemma waar je mee zit, namelijk dat je de arts niet kunt verstaan, is gemakkelijk op te lossen door een gebarentolk in te huren bijvoorbeeld. Maar wil je dat wel? Misschien vind je het al lastig om überhaupt een afspraak met die dokter te maken. En dan moet je ook nog eens iemand op korte termijn in zien te huren die je niet goed kent, maar die wél je persoonlijke huisartsbezoek moet bijwonen, omdat de arts niet met jou kan communiceren…?

Bovengenoemde situatie is iets waar wij horenden ons helemaal niks bij voor kunnen stellen. Communiceren door middel van gesproken taal is voor ons zo simpel, en daarnaast zo vanzelfsprekend dat wij iemand kunnen verstaan. Ik vind het ongelofelijk dat een “eenvoudig” artsenbezoek, zoveel extra lading met zich mee moet brengen, anno 2017.

Voor de arts is het overigens ook niet ideaal, de patiënt voelt zich namelijk niet goed op zijn of haar gemak. Tevens heeft de arts niet het gevoel écht met de patiënt zelf te praten. Persoonlijk denk ik dat de oplossing voor dit probleem zeer gemakkelijk te realiseren is door personeel binnen de zorgsector een basiscursus NMG (Nederlands met Gebaren) plus bijvoorbeeld een extra module ‘medische gebaren’ aan te bieden. Daarnaast zijn dove mensen heel goed in liplezen, dus schieten er gebaren tekort… Geen probleem, toch?

Denk je met me mee? 
Steek jij ook de handen uit de mouwen, of houd je ze liever in je zak?

gebarenblog - 20:44:41 | Een opmerking toevoegen