talent IQ
 
kom uit de verf!

Baby

"Als je niet beter zou weten, zou je denken dat ze de kleuren van het schilderij al kan onderscheiden."

"Kan je het wipstoeltje niet wat meer naar achteren doen? Dan blijft ze misschien wat rechter zitten."

"Ze kijkt me zo doordringend aan!"

Zomaar een greep uit de opmerkingen die Veerle hoorde over haar babydochters. Zijn ze ook herkenbaar voor jou? Huilt je baby veel*, is hij gefrustreerd, of wil hij meer dan hij eigenlijk al kan? Dan is de kans groot dat je baby een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Als moeder van twee gefrustreerde baby's is Veerle op zoek gegaan naar frustratie reducerende oplossingen. Zo stuitte ze op het gebruik van baby- en kindergebaren en ze was direct verkocht.

Babygebaren het kort

Uit onderzoek van de Amerikaanse gebarentolk Joseph Garcia is gebleken dat baby’s die vanaf ongeveer 6 á 7 maanden met regelmaat (ondersteunend) gebarentaal aangeboden krijgen, al vanaf de leeftijd van gemiddeld 8 maanden beginnen met communiceren. Je zult al snel merken dat het huilen van je baby afneemt doordat hij zich beter begrepen voelt. Dat geldt ook voor kinderen in de peuterleeftijd. Als het kind zich nog niet goed kan uiten door middel van gesproken taal en hierdoor gefrustreerd raakt, kan hij of zij op zo’n moment terugvallen op de gebaren die in een vroeg stadium in het leven zijn geïntroduceerd. Kortom: door het gebruik van gebaren wordt het taalverwervingsproces van je kind in een eerder stadium geactiveerd dan bij kinderen die geen gebaren aangeboden hebben gekregen.

In eerste instantie worden baby- en kindergebaren ingezet door horende ouders bij horende baby's en kinderen (0-4 jaar). daarnaast worden gebaren steeds vaker ingezet bij kinderen met een beperking, denk hierbij aan kinderen met een TOS, het Syndroom van Down, Autisme, of een spraak-, taal en/of ontwikkelingsachterstand. Dankzij haar lessen Nederlandse Gebarentaal bij Stichting Swedoro, kan Veerle begeleiding bieden die dieper gaat dan baby- en kindergebaren alleen.

*Als je een huilbaby hebt is de kans groot dat je kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Toch is dit zeker niet in alle gevallen zo, huilt je baby veel? Laat dan altijd even bij het consultatie bureau of bij de huisarts checken of er medisch niks aan de hand is.